Trends Verleden - Globalisering, Emancipatie

Globalisering

Mega-trend: Globalisering
Globalisering is een proces van wereldwijde interactie tussen mensen, bedrijven, regeringen en culturen gedreven door de informatie- en communicatietechnologie, door investeringen en internationale handel.
Globalisering bevordert een toenemende mobiliteit van mensen. Luchtverkeer bijvoorbeeld is heel belangrijk geweest. Niet alleen mensen reizen de hele wereld rond, maar ook informatie steekt de grenzen over.

Maxi-trend: Wereld/Natuurbewust
Bedrijven gingen verder uitbreiden. Ze waren niet meer gevestigd op een plek, maar ze begonnen zich overal te vestigingen en overal in de wereld opende men deuren. Producten vanuit de hele wereld begonnen langzamer hand binnen te stromen in onze markt. Allerlei producten waren te koop. Niet alleen vanuit landen zoals Amerika, maar ook vanuit alle exotische landen die je je maar kunt bedenken.


Globalisering was ook op cultureel niveau te ervaren. Denk aan muziek, kleding mode, schrijvers vanuit alle hoeken van de wereld.De globalisering zorgde ervoor dat de wereld kleiner geworden is. Een Global Village. We weten wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. Als er een aardbeving ergens in de wereld plaats vindt of een ander natuurramp, dan weten we het. Bovendien wilde men er iets aan doen, zelfs als het niet in zijn eigen omgeving gebeurd is.

Micro-trend: Non-profit organisaties

Er ontstonden veel internationale non-profit organisaties zoals Green Peace, die zorgen voor een duurzaam evenwicht tussen mens en milieu. Ze proberen allerlei mondiale problemen op te lossen. Denk aan klimaatverandering, kernenergie, ontbossing, etc.





Emancipatie

Mega-trend: Emancipatie van vrouwen
Een megatrend die een grote rol speelde in het verleden is emancipatie van vrouwen.
Vroeger werden vrouwen op veel terreinen op een of andere manier anders behandeld dan mannen. Ze konden geen opleiding genieten, ze konden hun kiesrecht niet uitoefenen. Ze waren niet gelijkwaardig aan de mannen.


Maxi-trend:
Gelijke rechten voor vrouwen
· Vrouwen en arbeid
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, waren er veel mannen naar Europa gestuurd om tegen de Nazi regime te vechten. Daardoor ontstond in Amerika een enorm tekort aan arbeidskrachten. Dat bedreigde veel fabrieken met sluiten waardoor veel vrouwen zagen dit als een kans en gingen werken. Dat heeft de vrouwen veel geholpen voor het verkrijgen van gelijke rechten. Ze waren ten minste in deze moeilijk tijd gezien als een potentieel oplossing voor de arbeidscrisis.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de mannen terug en wilde hun oude banen terug. Voor de vrouwen was het ontzettend moeilijk om de banen weer los te laten en weer thuis te blijven. Ze wisten al hoe het was om te kunnen werken en respect te kunnen krijgen.
Er was dus geen stap terug meer. Na de oorlog wilden veel vrouwen aan een baan komen en carrière maken.


· Vrouwen en opleiding
In Nederland was de eerste vrouw die ging studeren Aletta Jacobs (1871). Vóór die tijd mochten alleen jongens studeren. Aletta vocht ook vijftig jaar lang voor vrouwenkiesrecht. In die tijd mochten vrouwen niet stemmen. Alleen maar mannen die rijk genoeg zijn om belasting te kunnen betalen, hadden kiesrecht.


Micro-trend:
Comfortabele kleiding voor vrouwen
In die tijd probeerde vrouwen op verschillende manieren zicht te uiten, door middel van tentoonstellingen, schrijven, etc. Later begonnen vrouwen zich ook qua kleding te uiten.
Ze droegen niet meer de oncomfortabele korsetten,waar je amper in kan ademhalen. Ze begonnen wat comfortabele kleding te dragen, vaak was dit mannenkleding zoals de broek bijvoorbeeld.


Bron: http://entoen.nu/alettajacobs/po

Geschreven door: Gergana Vartelova