Goede Conceptlancering - De Grote Donorshow
Wanneer je denkt aan een spraakmakend, goed voorbeeld van een conceptlancering, denk je eigenlijk gelijk aan de Grote Donorshow. Een programma dat is opgezet om orgaandonoren te werven. Dit programma is gebaseerd op Bart de Graaff (de oprichter van BNN) hij is overleden aan een nierziekte. Het doel van dit programma was het te kort aan donororganen aan het licht te brengen. BNN wilde door middel van dit programma het aantal stervende mensen aan orgaanziektes verminderen, dit is mogelijk door de wachttijden voor een donororgaan te verminderen. Hiervoor zijn orgaandonoren nodig. Donoren werden geworven tijdens de Grote Donorshow. Het was mogelijk om tijdens deze show donorformulieren te downloaden.
Daarnaast was het doel om via de show de politiek wakker te schudden en ze aan te sporen tot het bedenken van een nieuw donorsysteem.
Nog voor het programma werd uitgezonden was het al een zeer spraakmakend onderwerp in verschillende kranten en televisieshows in zowel binnen als buitenland. Vele landen spraken van schande: CNN, BBC, Times of India, The Guardian en op de Griekse televisie werd er gesproken over de Grote Donorshow. Er was zelfs een mogelijkheid dat de Grote Donorshow niet werd uitgezonden, de Nederlandse overheid wilde het programma gaan boycotten. Uiteindelijk werd het programma toch uitgezonden, dit gebeurde op 1 juni 2007. Die avond keken er zo een 1,2 miljoen mensen naar de show. Het behaalde resultaat: 43 duizend mensen habben het formulier opgevraagd via internet waarvan 12 duizend mensen ook daadwerkelijk donateur zijn geworden.
Ondanks dat de Grote Donorshow een spraakmakend succes was, viel het resultaat (het behalen van de uiteindelijke doelen) tegen. Er werd veel aandacht besteed aan het programma in de media, zelfs in het buitenland. Maar het aantal aanmeldingen voor het donorschap viel tegen. Daarnaast gaf de Nederlandse overheid aan dat ze een jaar nodig had om nieuwe oplossingen te bedenken voor van het donorsysteem. Een jaar later (11 juni 2008) wordt het 'masterplan' orgaandonaties gepresenteerd. In dit plan staat de elke Nederlander automatisch donor wordt tenzij anders staat aangegeven. De minister van volksgezondheid, Ab Klink, voelde niets voor dit plan. Hij wilde zelfs dat nabestaanden toestemming geven of iemand donor wordt.
De uiteindelijke doelen zijn niet behaald. Dit maakt het programma/ concept tot een mislukt concept. Maar wat de lancering betreft was het een groot succes. De aandacht was enorm, nog voor dat het programma werd uitgezonden. Wereldwijd werd er over gesproken, BNN werd internationaal bekend.
Anderhalf jaar na de uitzending van het programma werden de makers van het programma toch beloond. Ze ontvingen een Emmy Award wegens de wereldwijde ophef over het programma (The Non-Scripted Entertainment Emmy Awarf). Deze bekroning laat zien dat anderhalf jaar later men de Grote Donorshow nog steeds niet is vergeten en dat de lancering van het concept dus een succes is geweest.
Bron: http://www.nujij.nl/het-succes-van-de-grote-donorshow-!.636248.lynkx
Bron: http://nos.nl/artikel/62473-bnn-donorshow-nep.html
Bron: http://www.bnn.nl/page/donorshow
Geschreven door: Patricia Valstar